Spiritualiteit, wat is dat nou eigenlijk?

Afgelopen week was ik in de sportschool om niet alleen meer spierkracht te ontwikkelen maar ook een betere conditie. Als je goed in je energie zit, zit je natuurlijk ook goed in je vel tenslotte. Naast mij was een sportcoach een nieuw sportschool lid aan het inwerken. Hun gesprek kwam op een gegeven moment op spiritualiteit en de stoere sportcoach zei: “Ik kan mij voorstellen dat mensen er steun of troost in vinden maar ik, ik heb niet zoveel met spiritualiteit. Dat gezweef….”. Van binnen moest ik lachen maar bij thuiskomst merkte ik dat ik ook een tikkie verbaasd was. Het is inmiddels 2019 en gelukkig staan er steeds meer mensen op die zeggen er wel wat meet te hebben. Daarnaast was het in de zeventiger en tachtiger jaren misschien zweverig maar dat is het toch allang niet meer? Toen ik dit verhaal de volgende dag vertelde aan een collega, zei zij: “Als ik aan jou vraag wat spiritualiteit is, wat zou je dan antwoorden?”.

Deze vraag heb ik vaker gehad natuurlijk. Spiritualiteit is in mijn beleving niet veel meer dan bewust leven of op een bepaalde manier in het leven staan. Het is geen geloofskwestie, kerks gedoe of religie. Spiritualiteit gaat niet over een God of een Jezus. We leven in een tijd waarin naar voren komt dat mensen steeds minder geloven en het aantal kerkgangers behoorlijk slinkt. In de zeventiger en tachtiger jaren was spiritualiteit nog wel zweverig en vaag. Op spirituele beurzen stonden genoeg geitenwollen sokken types met wierook en een pendel boven het hoofd van een bezoeker rare bewegingen te maken. Nu is het een way of life.

Ik zie het leven als een grote opleiding waarin ik dingen leer, waarin ik deels zelf de regie in handen heb maar ook een bepaalde richting opga door de keuzes die ik maak. Het leven is daarom voor mij niet perse iets wat mij overkomt maar wat ik kan dirigeren. Een prachtige reis die deels ingepland is en deels zelf ingevuld kan worden. “Een mens krijgt wat hij geeft” is mijn motto en hiervan heb ik meer dan genoeg bevestiging gekregen. Ik werk als Spiritueel Coach ook met een ‘down tot earth’ aanpak. Gewoon, met beide beentjes op de grond dus. Soms zou ik mensen zoals de coach in de sportschool zo graag eens willen laten zien wat spiritualiteit allemaal zou kunnen doen voor hem zonder dat het zweverig of vaag wordt. Ik respecteer ieder mens voor wie hij is en wat hij uitdraagt, absoluut maar laten we eens ophouden met de termen zweverig en vaag. Die zijn namelijk zooooooo 1982………..

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>